Verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw wordt één jaar verlengd.

Het verlaagd btw-tarief van 6% bij het slopen van een bestaand gebouw en bouwen van een nieuwbouw wordt met één jaar verlengd. 

Ons land telt maar liefst 2,9 miljoen sterk verouderde woningen die op een dringende energetische renovatie wachten tegen 2050. Dat betekent een gigantische uitdaging voor onze gezinnen.

Verlenging verlaagd btw-tarief sloop en heropbouw.
De federale regering heeft daarom beslist om het verlaagde btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw te verlengen tot 31 december 2023. Deze verlenging biedt gezinnen en bouwondernemingen zekerheid. Op een project van 350.000 euro (zonder btw), betekent deze regel een besparing van net geen 50.000 euro. (19.800 euro btw in plaats van 69.300 euro bij 21%). Vorig jaar werden maar liefst 16.662 aanvragen ingediend voor het verlaagd btw-tarief.

Voorwaarden;
Aan dit verlaagde btw-tarief zijn wel voorwaarden verbonden; het moet gaan om een omvangrijke sloop (dus geen klein bijgebouw slopen om vervolgens een woning aan 6% btw te kunnen oprichten). De sloop en heropbouw moet door dezelfde persoon/firma gebeuren. De totale bewoonbare oppervlakte van de nieuw opgerichte woning mag niet groter zijn dan 200 m². Het moet gaan om de enige woning die zal gebruikt worden als hoofdverblijfplaats en dit gedurende minstens 5 jaar. Indien u reeds een woning bezit is er wel een overgangsmaatregel mogelijk.

Andere btw-verlagingen
Daarnaast wordt een boost gegeven aan de aankoop en installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers via het verlaagd btw-tarief van 6% vanaf 1 april 2022. Vandaag bestaat dat verlaagd tarief reeds voor woningen ouder dan 10 jaar. Deze maatregelen worden tot 31 december 2023 uitgebreid naar woningen jonger dan 10 jaar, inclusief nieuwbouwwoningen en woningen heropgericht na afbraak.

Project De Bergen in Lichtaart
Pradium biedt in Lichtaart momenteel een project aan van 9 nieuwbouwwoningen, waar deze verlaagde btw-regel kan toegepast worden.