1 januari 2022; Wat wijzigt er allemaal in het vastgoed ?

Heb je plannen om dit jaar onroerend goed te kopen, te verkopen of misschien te verbouwen. Vanaf 1 januari 2022 veranderden er een aantal belangrijke zaken. We geven je hierbij een kort overzicht; 

Registratiebelasting enige en eigen woning van 6% naar 3%
Bij de aankoop van een enige en eigen woning betaal je vanaf nu 3% registratierechten, ipv 6%. Belangrijk opmerking daarbij: op het ogeblik dat je kiest voor het 3%-tarief, vervalt de meeneembaarheid van eerder betaalde registratierechten. Tot en met 31 december 2023 geldt een overgangsperiode, waarbij je kan kiezen voor 3% registratierechten betalen zonder meeneembaarheid of 6% mét meeneembaarheid. Ben je benieuwd wat in jouw specifieke situatie het voordeligst is? Wij maken de rekening voor jou.

Deze registratietarieven veranderden ook  

  • Wie een bescheiden woning aankoopt krijgt een vrijstelling voor het betalen van registratierechten op de eerste schijf van 93.333 euro. Die vermindering bedraagt voortaan 2.800 euro ipv 5.600 euro. Het grensbedrag stijgt van 200.000 euro naar 220.000 euro, en in de kernsteden van 220.000 euro naar 240.000 euro.
  • Bij een ingrijpende energetische renovatie of sloop en herbouw van de enige eigen woning betaal je vanaf nu nog maar 1% (voorheen 5%) registratiebelasting.
  • Het registratietarief van een tweede verblijf, een bouwgrond of een investeringseigendom stijgt van 10% naar 12%.

Verplichte schatting bij hypothecaire lening
Niet de aankoopprijs, maar de geschatte waarde van een woning of appartement dient vanaf 2022 als basis voor het toekennen van een woonkrediet. De schatting moet gebeuren door een erkend schatter op basis van een bezoek of met behulp van statistische modellen. Welke methode wordt gebruikt en wat de bijkomende kosten zijn, verschilt per bank. Voor meer informatie hierover, contacteer ons.

Het nieuwe EPC (Energieprestatiecertificaat)
Wie een woning of appartement verhuurt of verkoopt moet een energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen. In 2019 kreeg dit EPC een update: sinds die datum bevat het veel meer informatie en veranderde ook de lay-out. Vanaf 2022 is alleen deze vernieuwde versie van het EPC (dus opgemaakt na 01/01/2019) nog geldig bij verkoop.

Verbod op plaatsen nieuwe stookolieketels
Vanaf nu mogen er in Vlaanderen geen nieuwe stookolieketels geplaatst worden. Een bestaande ketel mag alleen vervangen worden door een nieuwe als er in de straat geen aardgas aanwezig is. Het herstellen van een bestaande ketel is wel nog toegestaan. Wie toch nog een nieuwe stookolieketel plaatst, riskeert minimaal 3.000 euro boete.

Buitenlands vastgoed
Vanaf nu wordt je woning of appartement in het buitenland op dezelfde manier belast als vastgoed in België. Op je belastingaangifte moet je niet langer de (huur)waarde aangeven, maar het kadastraal inkomen.

Renovatieplicht voor niet-residentiële gebouwen
Koop je een kantoorruimte, handelszaak of ander niet-residentieel onroerend goed. Vanaf nu ben je verplicht om ervoor te zorgen dat je pand binnen de 5 jaar aan de vastgestelde energienormen voldoet.

Wat zal er nog veranderen in 2022;
Eind 2022 loopt in principe de tijdelijke maatregel af waarbij je een woning koopt en ze achtereenvolgens sloopt en heropbouwt tegen een verlaagd btw-tarief van 6%. De kans is evenwel reëel dat die maatregel verlengd omdat het past binnen het nieuwe klimaatplan, dat in november 2021 werd bekendgemaakt.

Ook op het vlak van renovatiepremies verandert er het één en ander in 2022. Zo wil de Vlaamse overheid het systeem van renovatiepremies vereenvoudigen. Vanaf 1 juli 2022 wordt daarom Mijn VerbouwPremie geïntroduceerd, een samensmelting van de huidige renovatiepremie en de energiepremie van netbeheerder Fluvius. Verder daalt de premie voor een thuisbatterij (en dooft uit in 2025). De premie voor zonnepanelen wordt pas in 2023 afgebouwd.