Vanaf januari 2021 kan je een gratis renovatiekrediet aanvragen

Vanaf 4 januari kan je bij zes banken het gratis Vlaamse renovatiekrediet aanvragen. Later op de maand volgen drie andere banken.

Wie vanaf nieuwjaar een energieverslindende woning koopt en die binnen de vijf jaar renoveert met het oog op een lager energieverbruik, kan aansluitend bij het hypothecair krediet voor de aankoop een renteloos renovatiekrediet afsluiten.  Die mogelijkheid komt er dankzij de Vlaamse overheid.

Belfius was de eerste grootbank die gemeld heeft dat ze helemaal klaar is om het krediet aan te bieden. Intussen kunnen ook Triodos, VDK Bank, Crelan, Onesto Kredietmaatschappij en CKV op 4 januari starten. Argenta, KBC en BNP Paribas Fortis volgen in de loop van januari.

Rentesubsidie

Met het gratis renovatiekrediet wil Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) jaarlijks ongeveer 18.000 woningen grondig energiezuiniger maken. De minister wil daarvoor 62,5 miljoen euro per jaar aan kapitaal mobiliseren, waarbij de rente en de beheerskosten van 6 miljoen euro voor rekening van de Vlaamse overheid zijn.

Het gratis renovatiekrediet moet naast het hypothecair woonkrediet voor de aankoop aangevraagd worden. Het kan nooit langen lopen dan het hoofdkrediet – met een absoluut maximum van 20 jaar – en de rentevoorwaarden zijn dezelfde voor beide kredieten. Eén keer per jaar worden de interesten van het renovatiekrediet automatisch door de Vlaamse overheid – in casu het VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap) – terugbetaald onder de vorm van rentesubsidie.

Voorwaarden

Aan de gratis lening zijn een reeks voorwaarden gekoppeld. Het renovatiekrediet moet bestemd zijn voor een energierenovatie binnen de vijf jaar na aankoop en kan bijvoorbeeld niet worden gebruikt voor een nieuwe keuken of de aanleg van een oprit. Ook sloop en heropbouw komen in aanmerking.

Het gratis krediet is voorbehouden voor nieuwe eigenaars van een woning in het Vlaamse Gewest. U moet vanaf 1 januari 2021 (of later) volle eigenaar – vruchtgebruik alleen volstaat niet – worden van een huis of een appartement met een slechte energieprestatie. U moet een energieprestatiecertificaat (EPC) kunnen voorleggen dat niet ouder is dan 2019 en waaruit blijkt dat de woning het energielabel E of F heeft, of het appartement het energielabel D, E of F.

Binnen een termijn van vijf jaar moet u renoveren en een nieuw energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen. Hoeveel u maximaal kunt lenen hangt af van de energiezuinigheid na de renovatie. Voor een renovatie van een woning naar een label C kunt u tot 30.000 euro lenen, naar een label B tot 45.000 euro en naar een label A tot 60.000 euro. Voor de renovatie van een appartement naar label B is er een renovatiekrediet tot 30.000 euro en naar label A tot 45.000 euro.

Als de ontlener binnen de vijf jaar het vooropgestelde energielabel niet haalt, moet hij de rente volledig betalen, met daarbovenop een boete.

Bron; De Tijd